Jak wrócić do pracy czyli dziecko w żłobku lub przedszkolu

zin popołudniowych, a nawet wieczornych, dlatego podawane są im różne posiłki. Zawsze jednak, zanim kuchnia zdecyduje się na serwowanie dzieciom konkretnych posiłków, przeprowadzi wywiad z rodzicami dziecka dotyczący jego upodobań

Jak wrócić do pracy czyli dziecko w żłobku lub przedszkolu Twoje dziecko musi iść do przedszkola lub żłobka? Sprawdź tutaj:

Posiłki podawane w przedszkolu

Dzieci przebywają w przedszkolu od wczesnych godzin porannych do późnych godzin popołudniowych, a nawet wieczornych, dlatego podawane są im różne posiłki. Zawsze jednak, zanim kuchnia zdecyduje się na serwowanie dzieciom konkretnych posiłków, przeprowadzi wywiad z rodzicami dziecka dotyczący jego upodobań kulinarnych i na tej podstawie będzie się starała przygotowywać najbardziej smaczne dla dzieci posiłki. Na śniadanie podawana może być kromka chleba z dżemem lub kawałkiem dobrej szynki, a do tego herbata lub kakao. Natomiast na pierwsze danie podana zostanie zupa odpowiadająca smakowo większości dzieciom, a po upływie jakiegoś czasu również drugie danie. Dzieciom, które wychodzą ostatnie z przedszkola, podany zostanie również podwieczorek.


Wykształcenie przedszkolanek

Opiekę nad dziećmi w przedszkolu mogą stanowić osoby, które ukończyły studia pedagogiczne z zakresu opieki nad dziećmi przedszkolnymi i mogą wykazać się odbytymi praktykami i dodatkowymi zajęciami fakultatywnymi zaliczonymi w trakcie trwania studiów. Czasami, jako przedszkolanki mogą pracować osoby, które ukończyły studia podyplomowe w kierunku opieki nad dziećmi. Pomagać mogą im studenci studiów pedagogicznych, którzy muszą odbyć praktyki w przedszkolach, opiekunki mogą posiadać również asystentów. Dodatkowy personel szpitala mogą stanowić również osoby odpowiedzialne za utrzymanie czystości w przedszkolu, a także kucharze, logopedzi i katecheci. Obowiązkiem ich wszystkich jest dbanie o bezpieczeństwo dzieci.


Poznawanie ulubionych smaków dzieci

Przedszkole staje się dla dzieci okazją do poznawania nowych smaków. Przedszkolanki pracujące z dziećmi starają się poszerzać ich kulinarne upodobania poprzez sukcesywne wprowadzanie do przedszkolnego menu nowych potraw, a także poprzez rozmowy z dziećmi, w czasie których opowiadają one o swoich ulubionych potrawach. Mogą być im także pokazywane rysunki warzyw i owoców oraz czytane wierszyki opowiadające o tym, dlaczego warto zdrowo się odżywiać. Szczególna uwaga będzie zwracana na dzieci otyłe, które będą pilnowane, żeby nie zaczęły podjadać pomiędzy posiłkami oraz na dzieci zbyt chude, z którymi będą prowadzone odpowiednie zajęcia, motywujące je do jedzenia. Przedszkolanki będą się starały wzbudzić w dzieciach wrażenie, że jedzenie jest czymś przyjemnym.



© 2019 http://domexokna.opole.pl/